Vice Versa
Sølvi Edvardsen
Vår 2025
Prosjektet Vice Versa fokuserer på kommunikasjon og tar for seg temaet isolasjon og lockdown under omstendigheter som ikke er valgt
Vice Versa
To mennesker entrer samme rom, men ikke av egen vilje. Påført isolasjon i tosomhet gir ulik respons. I et finstemt kammerspill mellom to uttrykksfulle dansere viser forestillingen hvor komplekst kommunikasjon er. Sterk blir svak og Vice Versa.
I duettens form tar Vice Versa for seg temaet isolasjon under omstendigheter som ikke er valgt. Ved å utforske hvor vanskelig det kan være for to mennesker å kommunisere, utløser forestillingen store etiske spørsmål om det å være menneske.
Et samspill som er både krevende og omsorgsfullt
To dansere, Sudesh Adhana og Nora Svenning, opptrer i finstemt samdans som spenner fra fysisk teater til ren koreografi. Med stor uttrykksrikdom og bevegelighet utforsker de menneskets evne til å nå fram til hverandre – i hverdagslige eller under ekstreme forhold.
Den fysiske dialogen mellom de to er tidvis kraftfull, tidvis vond, men bærer også i seg scener preget av nærhet, humor og omsorg.
Når to opplever det uventede likt
En traumatisk situasjon som dukker opp når det uventede skjer – en personlig krise, ulykker, krig, katastrofer i naturen eller pandemi – bringer ut essensen av menneskelig atferd.
Vice Versa blir kalt en studie i dynamikk mellom to mennesker som elsker hverandre. Slik handler forestillingen om noe allmennmenneskelig – noe de fleste som lever nært på et annet menneske, får oppleve.
Hvilke konflikter og kvaliteter utkrystalliserer seg i balansen mellom det mentale og det fysiske rommet? Hva er utfordringen når to personer gjennom press og påvirkning opplever forskjellige mentale rom i samme fysiske rom?
Elektrisk fiolin, mektig lys
Den ledende norske koreografen Sølvi Edvardsen har skapt duetten i total dialog med utøverne – gjennom diskusjon og utveksling av personlige erfaringer, improvisasjoner basert på ulike arbeidsmetoder og koreografiske skisser.
Hege Rimestad, særlig kjent for sitt elektriske felespill, har skapt det stemningsskapende og spennende lydsporet. Egne lydopptak er formet til et skiftende lydlandskap som tilføres en menneskelig faktor med fiolin, gitar og kantele.
Lysdesignen av Paul Vidar Sævarang skaper rommet i en forestilling uten rekvisitter og scenografi, og kan gi assosiasjoner til et kloster, kirkerom eller en ruin – så vel som de hverdagslige rommene et par eller en familie lever sammen i.
Forestillingen varer i cirka 60 minutter uten pause og passer for ungdom og voksne.
Vice Versa hadde premiere på R.E.D. Residency Eina Danz i Innlandet i 2022.
Anmeldersitater:
«Dobbelforestillingen Mellomland og Edvardsens Vice Versa imponerte danseteknisk, de var fundert i et allsidig og originalt bevegelsesmateriale utført av sterke utøvere.» – Eline Bjerkan, Scenekunst
Kreditering:
Koreografi/regi/kostymedesign: Sølvi Edvardsen
Dansere: Nora Svenning og Sudesh Adhana
Komponist/musiker: Hege Rimestad
Lysdesign: Paul Vidar Sævarang
Produksjon kostymer: Johanna Sutinen
Plakat: Trine+Kim Design Studio
Produsent: Kirre Arneberg
Co-produsent: R.E.D. Residency Eina Danz
Fotografer: Elin Osjord og Antero Hein
Støttet av Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere og Det norske komponistfond
For arrangører
Ikke bruker enda? Send e-post til kirre@dansenshus.com. Du vil motta en e-post med en link for å få tilgang og gå videre med å opprette brukertilgang. Ditt brukernavn vil være din e-postadresse.
Da dette skjer manuelt vil du få svar i løpet av normal arbeidstid.